Μετά την ανακοίνωση των πρώτων θετικών κρουσμάτων του ΚΟΡΟΝΑΙΟΥ στην Ελλάδα, χρήσιμες είναι κάποιες κατευθυντήριες οδηγίες προς τις ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες, όπως οι έγκυες και λεχωίδες γυναίκες.

Σε απόλυτη συνάρτηση, λοιπόν, με τη βάση πληροφοριών του Υπουργείου Υγείας της χώρας μας αλλά και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, συνιστάται η συμμόρφωση σε συγκεκριμένες κατευθυντήριες οδηγίες :

1. Αποφυγή πανικού και άσκοπη υιοθέτηση συστάσεων που εκδίδονται από μη θεσμοθετημένους φορείς (blogs, μη ιατρικά site κλπ)

2. Πλένουμε σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή χρησιμοποιούμε κάποιο φαρμακευτικό αλκοολούχο σκεύασμα

3. Όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε καλύπτουμε τη μύτη και το στόμα μας με ένα χαρτομάντηλο, το οποίο στη συνέχεια το απορρίπτουμε σε κάδο απορριμμάτων

4. Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές όταν παρουσιάζουμε σημεία κρυολογήματος. Καλό θα ήταν σε συμπτωματολογία γρίπης να παραμείνουμε στην οικία μας και να αποφεύγουμε στενή επαφή με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς μας. Σε περίπτωση, που στο σπίτι έχουμε νεογνά, φοράμε μάσκα και πλένουμε τα χέρια μας πριν από κάθε επαφή μαζί τους.

5. Αποφεύγουμε τη στενή επαφή τη δική μας και των παιδιών μας με άτομα που εμφανίζουν συμπτωματολογία γρίπης (βήχα, καταρροή, πονόλαιμο, δεκατική πυρετική κίνηση). Ειδικά αν έχουμε νεογνά στο σπίτι, περιορίζουμε την επαφή τους με επισκέπτες, ειδικά αν αυτοί προέρχονται από περιοχές που έχουν πληγεί όπως Ιταλία και Κίνα.

6. Σε περίπτωση που εμφανίσουμε συμπτώματα πυρετού, έντονου βήχα ή δυσκολίας της αναπνοής επικοινωνούμε ΑΜΕΣΑ με τον ιατρό μας ή με τον ΕΟΔΥ (τηλ. 210 52 12 054), παραμένουμε σε διαφορετικό δωμάτιο από τα υπόλοιπα μέλη της οικογενείας μας και παραμένουμε σπίτι μας ή επισκεπτόμαστε το νοσοκομείο (αναλόγως τις οδηγίες που μας δίδονται από τους ειδικούς)

7. Οι έγκυες γυναίκες καλό θα ήταν να αποφεύγουν χώρους με πολυκοσμία, όπως τρένα, μετρό, ιδίως σε ώρες αιχμής

8. Αν ταξιδεύουμε και εμφανίσουμε ύποπτη συμπτωματολογία ενημερώνουμε άμεσα το πλήρωμα του μέσου που ταξιδεύουμε και αναζητούμε ιατρική βοήθεια

9. Σε περίπτωση που έχουμε τα νεογνά μας στη μονάδα προώρων του νοσοκομείου απαραίτητο είναι να φοράμε ΠΑΝΤΑ μάσκα και να πλένουμε τα χέρια μας σε κάθε επαφή μας μαζί τους

10. Σε κάθε περίπτωση εμπιστευόμαστε τους ειδικούς, δε φοβόμαστε και παραμένουμε πάντα σε επαγρύπνηση.