Ενδομητρίωση

Πολύ συχνά η αιτία επίσκεψης στον γυναικολόγο είναι ο χρόνιος πόνος στην κοιλιά και ο έντονος πόνος στη περίοδο.Κατά την εξέταση αποκαλύπτεται η ύπαρξη ενδομητρίωσης που είναι πολύ συχνή καλοήθης νόσος η οποία προσβάλλει νεαρές γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Η ενδομητρίωση αρχικά εμφανίζεται με πόνο μόνο στην περίοδο, αλλά σύντομα μπορεί η γυναίκα να πονάει όλο και περισσότερες μέρες του μήνα, αναλόγως με την εξάπλωση της ενδομητρίωσης μέσα στην κοιλιά.

Τι είναι ενδομητρίωση;

Στην ενδομητρίωση, κύτταρα του ενδομητρίου (τηςεσωτερικής κοιλότητας της μήτρας) αναπτύσσονται σε περιοχές έξω από τη μήτρα, δηλαδή στα όργανα της κοιλιάς και της λεκάνης και εξαπλώνεται συνέχεια. Που εμφανίζεται;

  1. Στις ωοθήκες
  2. Πίσω από τη μήτρα
  3. Επάνω στους συνδέσμους της μήτρας
  4. Στο έντερο, στην ουροδόχο κύστη, στον κόλπο
  5. Στο περιτόναιο, διάφραγμα, πνεύμονα, τομή καισαρικής

Πως γίνεται η διάγνωση της ενδομητρίωσης;

Με απλή γυναικολογική εξέταση και υπερηχογράφημα μήτρας και ωοθηκών. Σπανίως μπορεί να χρειαστεί μαγνητική τομογραφία, κολποσκόπηση, κυστεοσκόπηση.

Ποιά είναι η θεραπεία της ενδομητρίωσης;

Η θεραπεία είναι φαρμακευτική, ή χειρουργική, ή συνδυασμός και των δύο. Φαρμακευτική αγωγή: γίνεται χρήση χαπιών,αντισυλληπτικών ή προγεστερόνης. Επίσης υπάρχουν ενέσιμα σκευάσματα που προκαλούν τεχνητή εμμηνόπαυση (σταματάνε τη περίοδο) και δίδονται συνήθως για έξι μήνες, κυρίως μετά από χειρουργική επέμβαση ή πριν από προσπάθεια τεκνοποίησης.

Χειρουργική θεραπεία

Η πλέον σύγχρονη και αποτελεσματική αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης είναι η απλή ή ρομποτική λαπαροσκόπηση. Με τη μέθοδο αυτή γίνονται 3 – 4 πολύ μικρές τομές στην κοιλιά. Με τον τρόπο αυτό έχουμε ελάχιστη παρέμβαση στο σώμα της ασθενούς, καθαρίζονται όλες οι περιοχές της κοιλιάς που έχουν ενδομητρίωση (ωοθήκες, σάλπιγγες, έντερο, ουρητήρες, ουροδόχος κύστη, σύνδεσμοι της μήτρας). Το αισθητικό αποτέλεσμα είναι άριστο αφού συρράπτονται με την τεχνική τηςπλαστικής χειρουργικής.Υπάρχει σημαντική μείωση των μετεγχειρητικών συμφύσεων μεταξύ των οργάνων μέσα στην κοιλιά.Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι εντυπωσιακά μικρός και η έξοδος της γυναίκας από το νοσοκομείο γίνεται μετά από 24 ώρες, ακόμα και σε χειρουργεία 6 – 7 ωρών.

Η επάνοδος στην καθημερινότητα γίνεται σε 2 – 3 μέρες. Αντιθέτως σε ένα ανοιχτό χειρουργείο με μεγάλη τομή στη κοιλιά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα μετεγχειρητικών επιπλοκών που σχετίζονται με τη τομή ενώ η ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο για περισσότερες μέρες και η επάνοδος της στη καθημερινότητα της αργεί.